Texas

Републиканската конвенция в Тексас нарича победата на Байдън незаконна и упреква Корнин за преговори за оръжие

Регистрирайте се за The Brief, нашия ежедневен бюлетин, който информира читателите за най-важните новини от Тексас.

ХЮСтън – Срещайки се на първата си лична конвенция от 2018 г., републиканците в Тексас в събота действаха въз основа на множество резолюции и предложиха промени в платформата, за да придвижат партията си още повече вдясно, включително обявяването, че президентът Джо Байдън „не е бил легитимно избран“ и гласуване дали да се актуализира платформата на партията, за да се каже, че хомосексуалността е „ненормален избор на начин на живот“ и че учениците в Тексас трябва да бъдат научени „да научават за човечеството на нероденото дете“.

Те също така официално упрекнаха висшия сенатор на техния щат, Джон Корнин, за воденето на двупартийно законодателство относно безопасността на оръжията след стрелбата в училище в Увалде.

Реклама

Действията закриха конвенция, която подчерта колко категорично се противопоставят най-активните и гласови членове на партията на компромис с демократите или модериране на социални позиции, въпреки че щатът стана по-разнообразен и маржовете на републиканците в изборите в целия щат леко се свиха през последните години.

Гласовете в платформата бяха събрани в края на тридневната конвенция на партията, в която партийните активисти се преместиха да добавят множество елементи към официалната си платформа. Когато конвенцията приключи, бяха събрани два отделни комплекта бюлетини – единият позволяващ на делегатите да изберат осем от 15 законодателни приоритета, а другият позволяващ на делегатите да гласуват за 275 платформи. Сега те ще трябва да бъдат преброени и сертифицирани в Остин, но рядко се случва дъска да бъде отхвърлена, според говорителя на партията Джеймс Весолек.

Конвенцията засили степента, до която неоснователните твърдения на бившия президент Доналд Дж. Тръмп за откраднати избори продължават да отекват сред верните на партията – въпреки че твърденията му многократно са били развенчавани, включително от много от неговите бивши помощници, и след седмица на телевизионни изслушвания за привържениците на Тръмп, които щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г.

Реклама

Денонсирането на Корнин представляваше забележителен упрек за републиканец, който служи в Сената от 2002 г. Залата в конгресния център на Джордж Р. Браун в Хюстън се изпълни с освирквания в петък, докато той се опитваше да обясни законодателството, което би позволило записване на непълнолетни да бъдат включени в проверките на миналото за купувачи на оръжие под 21 години и да насърчат законите за „червен флаг“, които биха улеснили премахването на оръжия от потенциално опасни хора, заедно с повече финансиране за безопасност в училище и психично здраве.

Междувременно гласуването на платформата на партията в събота от около 5100 делегати на конгреса ще твърдят, че тези под 21 години е „най-вероятно да се наложи да се защитават“ и може да се наложи бързо да си купят оръжия „при спешни случаи като бунтове“. Също така би казал, че законите за червен флаг нарушават правата на надлежния процес на хора, които не са осъдени за престъпление.

Реклама

Около 9600 делегати и заместници имаха право да присъстват; организаторите заявиха, че избирателната активност е била здрава.

Новата платформа ще изисква:

  • Изискване на учениците от Тексас „да научат за човечеството на нероденото дете“, включително преподаване, че животът започва с оплождането и изискване от учениците да слушат на живо ултразвук на забременяващи фетуси.

  • Изменение на конституцията на Тексас за премахване на правомощията на законодателния орган „да регулира носенето на оръжие, с оглед предотвратяване на престъпления“.

  • Третиране на хомосексуалността като „ненормален избор на начин на живот“, език, който не беше включен в платформите за парти през 2018 или 2020 г.

  • Приемане на разстройството на полова идентичност за „истински и изключително рядък метален здравословно състояние“, изискващо официални документи да се придържат към „биологичния пол“ и разрешаване на граждански санкции и парични компенсации на „де-преходни“, които са претърпели операция, утвърждаваща пола, която платформата нарича форма на лекарска грешка.

  • Промяна на Конституцията на САЩ, за да се определи броят на съдиите от Върховния съд на девет и да се отмени 16-та поправка от 1913 г., която създаде федералния данък върху доходите.

  • Осигуряване на „свобода на пътуване“, като се противопоставя на плана за чиста енергия на Байдън и „политиките за борба с шофьорите в калифорнийски стил“, включително усилията за обръщане на лентите за движение за използване от пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт.

  • Обявяване на „всички бизнеси и работни места за основно и основно право“, отговор на мандатите на COVID-19 от градовете в Тексас, изискващи клиентите да носят маски и ограничаване на работното време.

  • Премахване на Федералния резерв, националната централна банка, и гарантиране на правото да се използват алтернативи на парите, включително криптовалути.

Не всяко крайно дясно предложение беше напреднало. Председателят на партията Мат Риналди постанови, че предложението за защита на правата на надлежния процес на тези, които се разбунтуваха в Капитолия на 6 януари 2021 г., и за „отхвърляне на разказа“, че бунтът е бунт, е извън ред, и не може да се гласува.

Взети заедно, новите разпоредби биха представлявали промяна още по-надясно за Републиканската партия на Тексас, известна някога като партията на президентите Джордж Буш и неговия син Джордж У. Буш. Комисарят по земята Джордж П. Буш, внук и племенник на двамата президенти, беше победен с лекота миналия месец в надпреварата си срещу главния прокурор Кен Пакстън, архконсерватор, който заведе дело, за да оспори резултата от изборите през 2020 г. и убеди избирателите, че той е по-верният Лоялист на Тръмп.

Реклама

Партийните платформи са по-скоро декларации за мисия, отколкото правни доктрини, а в Тексас те отдавна отразяват мненията на най-активистките крила на партиите. Избраните от републиканците длъжностни лица не са длъжни да се придържат към тях и понякога партийните активисти изразяват разочарование, че някои части от тяхната платформа и законодателни приоритети не са станали закон, въпреки пълния републикански контрол над държавното правителство.

Но платформите са широки индикатори за настроенията на най-активните републикански гласоподаватели – тези, които доминират партийните първични избори. Републиканците контролират всеки щатски офис в Тексас от 1999 г. и двете камари на законодателния орган от 2003 г., така че желанията на популистката, про-Тръмп база на партията неизбежно се отразява на действията, предприети в Остин.

„Платформата е до голяма степен символична, но важна като мярка за идеологически дрейф“, каза Брандън Ротингхаус, политолог от университета в Хюстън. „Партийните платформи често се използват като тояга на партийните първични избори. Една по-мускулна идеологическа платформа в крайна сметка води до по-консервативен законодателен орган, тъй като претендентите отхвърлят по-умерените членове.”

Реклама

Конвенцията беше забележителна с относително ниския профил на висшите длъжностни лица. Губернаторът Грег Абът, който се бори за трети мандат на изборите през ноември, се появи само на прием в четвъртък в кулоарите на конгреса. Лейтенант-губернатор Дан Патрик, който на практика контролира държавния Сенат, се обърна към конгреса, но председателят на Камарата на представителите Дейд Фелан говори само на обяд, а не пред основната част от делегатите.

Напрежението в партията на моменти стана лично. Видео, публикувано онлайн, показва, че крайнодесни активисти се сблъскват физически с представителя на САЩ Дан Креншоу, консервативен републиканец, когото водещият на Fox Тъкър Карлсън нарече „превръзка на очите Маккейн“ заради критиките му към Русия. Ветеран от военноморските тюлени, Креншоу загуби дясното си око от бомба в Афганистан.

„По-агресивна партийна платформа изпраща ясно послание към политиците за това накъде отива базата“, каза Ротингхаус. „Доналд Тръмп радикализира партията и ускори исканията от базата. Сега просто няма ограничения за това, което базата може да поиска.”

Реклама

Марк П. Джоунс, политолог от Университета Райс, каза, че платформата за 2022 г., представена за гласуване, показва колко смели се чувстват активистите на твърдата дясна партия – далеч от 2020 г. Значителни печалби на демократите в Тексас на изборите в Камарата на представителите през 2018 г. перспективата Републиканската партия да загуби доминиращия си статут в Тексас, което я кара да смекчи своята платформа през 2020 г., за да се съсредоточи върху проблемите с хляб и масло. Републиканците в Тексас се представиха добре на изборите през 2020 г. – въпреки че Байдън спечели 46,5% от гласовете в Тексас, най-високият дял за демократ от 1976 г. – и тази година въпросите на културната война отново бяха на преден план и в центъра.

Джоунс каза, че републиканското преразпределение е направило титулярите по-безопасни и по-малко склонни да се харесват на умерените. Освен това инфлацията, рискът от рецесия, продължаващата пандемия от COVID-19 и нарастващата враждебност относно раса, пол и сексуалност правят все по-вероятно демократите да загубят Камарата на представителите на САЩ на междинните избори през ноември.

Реклама

„В резултат на това GOP 2022 се чувства свободен да завие надясно, доволно, уверен, че няма да се върне да преследва партито през ноември, освен може би в половин дузина състезания“, каза Джоунс. „И дори прагматичните десни консерватори на партията нямат способността да твърдят, както направиха успешно през 2020 г., че една ултраконсервативна платформа може да струва на Републиканската партия статута на мнозинство в щата Lone Star. Тази година дори и при най-лошия сценарий Републиканската партия печели в целия щат, увеличавайки броя на местата си в Камарата на представителите на САЩ, увеличавайки мнозинството си в Сената на Тексас с едно място и запазвайки 83-те места, които притежаваше в Тексаската къща през 2021 г.

Преди гласуването на платформата партийни активисти произнесоха пламенни речи, атакувайки демократите.

„Те искат да унищожат расовия напредък, който постигнахме, като казват, че сме расистка нация“, каза Робин Армстронг, чернокож лекар в Тексас Сити, който лекуваше пациенти с COVID с неодобрени лекарствени терапии, рекламирани от Тръмп, включително хидроксихлорохин. „Демократичната партия сега е партия на хаоса. Те се възползват от това, че ни карат да се съмняваме в основите, върху които е изградена тази страна. Мизерията, престъпността, злоупотребата с наркотици, високите цени на газа са замислени, така че Демократическата партия да може трайно да трансформира обществото. Ние, тексасците, не можем и няма да позволим това да се случи.”

Реклама

Доминираният от републиканците законодателен орган миналата година прие нови ограничения за гласуване, които накараха депутатите от Демократическата партия да избягат във Вашингтон в крайна сметка безполезен протест. Въпреки това републиканските лидери казаха многократно в събота, че другата страна се опитва да открадне изборите.

„Демократите искат три неща: целите им са да откраднат избори, да потиснат гласовете на републиканците и да федерализират изборите“, каза Синди Сийгъл, председател на републиканската партия на окръг Харис и бивш кмет на Белър.

Имиграцията продължи да бъде основна тема, като делегатите оплакваха отмяната на Байдън на граничните политики от ерата на Тръмп. Американският представител Джоуди Арингтън описа „безпрецедентно, неограничено, самопричинено бедствие, което създава най-лошата заплаха за хуманитарна и национална сигурност на американския народ в историята на нашата южна граница“, добавяйки, „това е инвазия, хора. ”

Реклама

Той добави: „Президентът Байдън отстъпи контрола над нашите граници на паравоенни, наркотерористични картели.

Настроението на тази конвенция не беше обнадеждаващо. Темите бяха тъмни и активистите говореха с апокалиптични, дори катаклизмични думи за състоянието на страната.

„Всичко е преобърнато. Това, което е правилно, е грешно, а това, което е грешно, е правилно“, заявява сенатор Дона Кембъл, лекар в спешното отделение в Ню Браунфелс, отразявайки състояние на несигурност, което се споделя от американци с много политически произход, дори ако те не са съгласни с причините . „Нашата страна е на траектория на самоунищожение, освен ако не променим посоката.

Кембъл и други активисти често говореха за християнската си вяра.

„Вярвам, че в Божия суверенитет вие и аз нарочно сме родени в този момент, в това объркващо време, пред което сме изправени“, каза тя. „Означено ни е да сме живи, в това време, точно сега и тук в това състояние.“

Реклама

Разкриване: Университетът Райс и Университетът в Хюстън са финансови поддръжници на The Texas Tribune, нестопанска, безпартийна новинарска организация, която се финансира отчасти от дарения от членове, фондации и корпоративни спонсори. Финансовите поддръжници не играят никаква роля в журналистиката на Tribune. Намерете пълен списък с тях тук.


Присъединете се към нас на 22-24 септември лично в центъра на Остин за The Texas Tribune Festival и изживейте 100+ разговорни събития с участието на големи имена, които познавате, и други, които трябва да са от световете на политиката, обществената политика, медиите и технологиите – всички курирани от The Наградените журналисти на Texas Tribune. Купи билети.

Реклама

Републиканската конвенция в Тексас нарича победата на Байдън незаконна и упреква Корнин за преговори за оръжие
Source link Републиканската конвенция в Тексас нарича победата на Байдън незаконна и упреква Корнин за преговори за оръжие

Back to top button